A borászatunkról

Laczkó György vagyok, Jászberényben születtem. Majd a gyöngyösi főiskola elvégzését követően telepedtem le Gyöngyösön. A jó bor szeretete édesapámtól származik. Neki csak egy hold szőlője volt, de azt szűcsmesterként is szeretettel ápolta. Így már gyermekkoromtól a családi teendők megszokott része volt a szőlő művelése, illetve a szüretek vidám dolgossága, ahol évről évre a nagyobb család is összejött.

A főiskola után az EGERVIN gyöngyösi üzemében borászként, majd termelésirányítóként mélyítettem el az ismereteimet. Itt vált a munkám egyszersmind a szenvedélyemmé is. Ahogy egyre jobban átláttam a bor készítésének finomhangolását, feltámadt bennem a vágy; hogy saját borom is legyen, melyet teljes mértékben én készítek. Az EGERVIN mellett elkezdtem fokozatosan kiépíteni saját vállalkozásomat a saját termékemmel, majd 1994-ben megszületett a Laczkó Borászat.

Ebben az életszakaszomban vettem feleségül Pócs Zsuzsit, aki matematika- fizika szakos tanárnő és aki szintén nem kevés szabadidejét feláldozva hű társammá lett a szőlőművelés és a vállalkozás fejlesztés teendőiben is . Nélküle és támogató családja nélkül e vállalkozás nem teljesedhetett volna ki a mostani szintjére. Erre mindig hálás szívvel gondolok. Született két fiunk is, Márton élelmiszeripari mérnök, András orvos lett.

A vállalkozás kezdetben szerény keretek között működött. Apósomék , illetve az én szüleim pincéjében lévő néhány hordóban is elfértünk, és a borunk a Zastavám csomagtartójában, kannás kiszerelésben jutott el a vevőkhöz. Idővel azonban olyan mértékben bővült a megrendelői köröm, hogy nem lehetett csupán másodállásként foglalkozni vele.

Nagyobb volumenű tároló helyekre és autóra volt szükségem, hogy lépést tudjak tartani a kereslettel. Fokozatosan született meg és vált egyre égetőbbé az igény egy saját borászati telep létrehozására. Ezért költöztünk végül 2000-ben Gyöngyöshalászra, ahol felépült a saját kis borászati üzemünk.

Mára 1500 hl tárolótérrel és korszerű technológiával rendelkezünk.

laczko háttér

Évek során időtálló és kölcsönös bizalomra épülő kapcsolatok születtek a borvidék néhány őstermelőjével, akik állandó beszállítóink lettek. Ők biztosítják számunkra a minőségi alapanyagot. Csak a Mátrai borvidéken szüretelt szőlőkkel dolgozunk; Gyöngyöspata, Gyöngyöstarján, Nagyréde, Karácsond, Visonta és természetesen Gyöngyöshalász az alapanyagok származási helye.

Az idő haladtával nemcsak mennyiségileg növekedtünk, a technológia és a közben megszerzett tapasztalat eredményeként boraink minősége is egyre jobb lett. A sok kedvező visszajelzés és a piaci igények hatására szükségét éreztük egy palackozó sor megvásárlásának. Ezután ez vált hangsúlyossá, és a mai napig azon munkálkodom, hogy a borászatom ebben minél teljesebben kivirágozhasson.

Ezt a vállalkozást évtizedek alatt építettem ki a jelenlegi szintjére, amire büszkeséggel és szeretettel gondolok. Hálával és alázattal gondolok továbbá mindazokra, akik társaim, szövetségeseim és segítőim voltak ebben az izgalmas, kalandos folyamatban.
A vállalkozásunk mottója: „ Szép bor, jó egészség!” hiszem , hogy a gondosan felügyelt folyamatokból születő minőségi bor, amennyiben mértékkel fogyasztjuk, felemelő hatással van az emberi lélekre. Jótékonyan ellazító egy teendőkkel zsúfolt nap végén, illetve számtalan ihletett pillanat, vagy inspiráló családi , baráti beszélgetés forrása. Közelebb hoz minket egymáshoz. Hiszem, hogy egy kiváló bor élvezete egy műalkotás csodálatához hasonlatos.

Célunk, hogy még többen megismerjenek bennünket.

Jelenleg hetente kétszer szállítunk palackos, petpalackos és kannás kiszerelésű bort Gyöngyös, Jászberény és Budapest térségébe. Ezen az útvonalon szívesen bővítenénk a vásárlóink körét, céges és családi rendezvényekre, vendéglátó egységekbe, borászati szaküzletekbe, élelmiszer üzletekbe. Megtalálhatnak minket Gyöngyöshalászon az Atkári út 17. szám alatt is, ahol ugyan nincs cégtábla, de mint tudják:

„ A Jó bornak nem kell cégér!”